57 yıldır bu mesleği yapıyor! Konyalı Hakkak ustası sanatının tek temsilcisi

57 yıldır bu mesleği yapıyor! Konyalı Hakkak ustası sanatının tek temsilcisi

Hakkak metal hat oyma sanatının Türkiye’de tek temsilcisi olan Rahim Köseoğlu, 57 yıldır babasından öğrendiği mesleğin ilgi görmesi için mücadele ediyor. Köseoğlu, “Teknoloji yüzünden insanlar sanat dallarını hiçe sayıyor” dedi

Selçuklu ve Osmanlı devleti dönemlerinde gün yüzüne çıkan sanat dalları, günümüzde pek ilgi görmüyor. Teknolojinin gelişmesiyle sanat eserleri eskisi kadar dikkat çekmiyor.

Hakkak metal hat oyma, bilinmeyen sanat dalları arasında yer alıyor.

Türkiye’de bu sanat dalının tek temsilcisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından devlet sanatçısı olarak seçilen Rahim Köseoğlu, yarım asırdır baba mesleğini yaşatmak için mücadele veriyor. Köseoğlu, sanatının devam etmesi için çeşitli sergilerde boy göstererek mesleğinin devam etmesi için insanlara bilgiler veriyor. Bedesten Çarşısı’nda dükkânı olan, yerli ve yabancı turistlere sanatının inceliklerini anlatan Rahim Köseoğlu, hakkak metal hat oyma sanatının ince işçilik sayesinde göze hitap ettiğini belirtti.

whatsapp-image-2024-05-05-at-14-26-45.jpeg

SANATIMIN SONSUZA KADAR YAŞAMASINI İSTİYORUM

Sanatını insanlara anlatarak ilgi oluşturmaya çalıştığını belirten Hakkak Metal Hat Oyma sanatçısı Rahim Köseoğlu, “50 yıldır baba mesleğini sürdürüyorum. Mesleğimiz metal hat oymacılığı olarak biliniyor. Sanatımı, gümüş, altın, sedef ve fildişi üzerine oyma yaparak hazırlıyorum. Hakkaklık, Arapça da oymacılık anlamına geliyor. Ben metal hakkakım. Bunun çeşitleri bulunuyor. Şu anda bu mesleği çerçeveye taşıyan ve bunun üzerinde çalışmalar yapan Türkiye’de sadece ben kaldım. 15 yaşında sanatıma babamın yanında başladım. Hattatların yazdığı yazıları bizler istediğimiz büyüklükte, yapacağımız maden kaynağının üzerine yapıştırarak küçük ölçülerle matkapla deliyoruz. Daha sonra kıl testereyle kesiyoruz. Zımpara işlemi ve diğer son bakımı yapıldıktan sonra hazır hâle getiriyoruz. Çok ince işçilik yaparak çalışıyoruz. Büyük emek isteyen bir iş yapıyorum. Sanatımın sonsuza kadar yaşamasını istiyorum. Ama bu pek mümkün olmuyor. Bunun için çalışmalar yapsam da maalesef gençler ilgi göstermiyor” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-05-05-at-14-26-27-1.jpeg

TARİHİMİZİ YENİDEN CANLANDIRIYORUZ

Türkiye’de hiçbir sanat dalının değer görmediğini söyleyen Rahim Köseoğlu, ailelerin çocuklarını sanata yönlendirmesi gerektiğini ifade etti. Köseoğlu, şunları söyledi: “Türkiye’de hiçbir sanat dalı ilgi görmüyor. Geçmiş yıllarda bu durum bu şekilde değildi. Özellikle benim yaptığım hakkaklık unutuldu diyebilirim. 12 yıllık devlet sanatçısıyım ve gözlemlediğim en büyük olay öğrenmek istemediğimiz. Sanata rağbet kalmadı. İnsanlar artık makineleşti. Teknoloji yüzünden insanlar sanat dallarını hiçe sayıyor. Emeğe saygı kalmadı. Herkes sanata ilgi duymayabilir. Buna saygı duyuyoruz. Ama yaptığımız iş sanattan ibaret değil. Tarihimizi yeniden canlandırıyoruz. Bu durum saygıyı hak ediyor. Yeni nesil sanat dallarına meraklı değil. 1990’lı yıllarda Mevlâna Kültür Merkezi’nde 3 yıl kurs açtık. 40’a yakın öğrenci yetiştirdik. Ama hiçbiri bu mesleği yapmadı. Birçoğu kuyumcu oldu. Hangi alan olursa olsun sanatkâr yetiştirmeyi bıraktık. Çocuklar 18 yaşına kadar bir şey öğrenmediyse o saatten sonra pek bir şey öğrenemiyorlar. Bu durumun önüne geçmeliyiz.”

whatsapp-image-2024-05-05-at-14-26-27.jpeg

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.